Happy young woman holding shopping bags

Ukens servicecase

29 Kundebegeistringstips for desember

Det nærmer seg jul, og for å gi kundene dine det lille ekstra skal du få noen tips herfra.

1. Gavekalender – for ansatte eller for kunder! Planlegg nå!

2. Rolig musikk! Klassisk, rolig musikk er bra i tider når mange er stresset. Pass på at det ikke er for høyt volum.

3. Noe å drikke? Vann, eller noe som varmer hvis det er kaldt. Varm kakao med marshmallows eller krem er en sikker vinner hvis du skal by på noe ekstra!

4. Nisseluer – alle oppfører seg litt annerledes med et uvanlig antrekk eller hodeplagg. Det er lettere å smile med en nisselue på hodet!

5. Hvis Nisselue ikke passer, det finnes mange alternativer! Juleslips, julesokker eller julesmykker (det finnes mange morsomme og rimelige alternativer).

6. Begynn hver uke med et teammøte. Snakk om positive ting! Gi positive tilbakemeldinger. Prøv å løse problemer som dere opplevde forrige uke; som flaskehalser, mangel på utstyr eller informasjon etc.

7. Tenn levende lys, hvis det er lov. Hvis ikke finnes det flotte ledlys.

8. Sørg for at dine kunder kan finne et sted å sitte ned og hvile.

9. Har du mange ekstrahjelper på jobb i julen? Sørg for at kundene vet at de snakker med en ekstrahjelp. Et navneskilt med ”Ekstrahjelp” eller ”Jeg lærer…” kan redde mange situasjoner.

10. En kokk (i kokkeklær) som står i matbutikken med en eneste oppgave, å hjelpe kundene med tips og råd. Det er populært! Hvis du ikke driver matbutikk kan du kanskje han en annen ”fagekspert” tilgjengelig med tips og råd til kundene. NB! Viktig at dette ikke er en ”vanlig selger”.

11. Pakkehjelp og bærehjelp er alltid et pluss i juletiden.

12. En SMS fra leder til alle ansatte, hver fredagsettermiddag i desember, kan være en god idé. Skriv noen positive ord, takke for innsatsen, del gode historier, og del eventuelle resultater. Dette kan være en god idé hele året, men for mange er desember en spesielt krevende måned hvor det kan være godt med litt ekstra motivasjon.

13. Skriv et personlig julekort til dine medarbeidere. Hvis du virkelig bruker litt tid på dette og tenker ut en personlig hilsen til hver og en så er dette meget populært! En liten julegave er selvsagt også ekstra hyggelig.

14. Gir du noen av dine kunder en julegave? Send den hjem til vedkommende, ikke til arbeidsplassen.

15. Overrask dine kollegaer med litt julebakst i kaffepausen.

16. Husk å markedsføre jobben din. Avisbudet som la ut Aftenposten sammen med en personlig julehilsen ble virkelig en hit i nabolaget!

17. En oppmuntringskalender til en kollega? 24 små lapper  med hyggelige tilbakemeldinger som for eksempel: ”Du er en topp kollega fordi…” og noen hjemmelagde julegodterier.

18. ”Hemmelig Nisse”.  Navn til alle i avdelingen blir lagt i en kurv og alle trekker en lapp. Kollegaen du trekker, skal du gjøre noe hyggelige for, på jobben, uten å avsløre deg selv. Før jul må alle ansatte gjette hvem som er deres ”Hemmelige Nisse”.

19. ”Den største gleden man kan ha er å gjøre andre glad.” Choice Hotels har i flere år kjørt kampanjen ”Ensomt juletre søker gave” i desember. En kampanje der man sammen med ansatte og gjester samler inn gaver til vanskeligstilte barn. Et flott initiativ som alle gleder seg, og bidrar til.

20. 13. desember er det Lucia. Kanskje er det en større tradisjon i Sverige enn i Norge, men å feire Lucia med sang og Lussekatter kan bli en hyggelig overraskelse, både for kunder og ansatte.

21. Det å overraske andre er gøy, for å inspirere til en brainstorming rundt temaet: ”Hvordan kan vi overraske våre kunder?” anbefaler jeg filmen fra West Jet Airlines!

22. Har du medarbeidere/kollegaer som jobber i julehelgen? Husk på dem!! Lag en liten overraskelse som de kan ha glede av. En leder av et Call senter overrasket sine ansatte med en massør som kom innom og gav alle rygg- og nakkemassasje. Populært!

23. Lag julepynt til avdelingen. Eller lag julepynt til en annen avdeling og pynt for hverandre!

24. Velg en felles julesang, eller stem eventuelt frem en favoritt, som dere øver inn og fremfører ved juleavslutningen. Det å synge sammen, selv om man ikke kan synge, er en aktivitet som skaper stor glede, fellesskap og motivasjon. Her kan alle avdelinger for eksempel øve inn hver sin sang, og så fremføre for hverandre. Firmaets egen julekonsert!

25. Inviter medarbeidere som har gått av med pensjon til julesamling. Mange er alene i julen og løper ikke fra julebord til julebord.

26. Tips fra en arbeidsplass: Be alle medarbeidere om å ta en titt hjemme i skuffer og skap. Har de ting som bare ligger der, og ikke blir brukt? (Tingene bør være i god stand, hele og rene) . Lag et ”byttemarked” på jobben der alle kan finne/kjøpe eller bytte vintage/brukte julegaver.

27. En arbeidsplass med mange forskjellige kulturer arrangerte juleselskap for de ansatte, hvor alle fikk i oppgave å ta med en matrett fra eget hjemland. Retten måtte merkes med skilt der det sto hvor retten kom fra, hva den het, hva den inneholdt og hvem som hadde den med seg.

28. Et postbud på et kontor laget en juleduftende overraskelse. Sammen med posten fikk alle en appelsin pyntet med nellikspiker. Duften som spred seg på arbeidsplassen var en stor suksess, samt den gode tanken fra postbudet, selvfølgelig!

29. Legg inn en juleinspirert hilsen på mobilsvar og/eller automatisk telefonsvarer.

Jeg håper at du fikk en eller flere gode ideer til hva du kan gjøre for å skape JuleBegeistring i desember!

Hilsen Katarina fra Kundebegeistring by Katarina.

Her kan du bli bedre kjent med Katarina gjennom dette portrettintervjuet.