Lindmo_6
FOTO: Julia Marie Naglestad/NRK

Bodø/Glimts mentaltrener på Call Center-dagen 10. november:

– Den beste prestasjonen ligger foran oss

I fjor høst ble Roma banket 6-1 på Aspmyra Stadion i Bodø, et resultat som ga gjenklang i hele fotball-Europa. Denne uken møter Bodø/Glimt en enda sterkere klubb: Arsenal, serielederen i Premier League. Dermed har laget fra nord gjort det igjen; de evner gang på gang å gjenskape sterke prestasjoner mot mye større lag. Møt Bjørn Mannsverk, lagets mentaltrener!

Ikke påmeldt på CCD-2022? Meld deg på her

Når et helt fotballag trekker seg selv ned og taper kamp etter kamp, er det ikke lett å vite hvor man skal hente inspirasjon. Hvordan snu en nedadgående spiral? Det er håp. Det er alltid håp.

 – Du blir god på det du trener på, sier mentaltrener Bjørn Mannsverk.

Nå skal også Oljefondet nyte godt av Bjørns kunnskaper. Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Bjørn Mannsverk er mentaltrener uten interesse for fotball. Likevel har han ved hjelp av mentaltrening bidratt til at fotballaget Bodø/Glimt har gjort det historisk bra i Eliteserien og ute i Europa. Han er utdannet jagerflyger og har jobbet for NATO, og er godt vant til å lede og håndtere kriser. Nå er han hentet inn til Oljefondet for å forbedre forvalternes prestasjonsevner.

– Kollektiv mental kollaps kan også motvirkes gjennom mental trening på de rette tingene, mente Mannsverk i forbindelse med Bodø/Glimts skremmende utvikling og det viste seg å være sant.

Deling av feil og utfordringer

Mannsverk bruker ofte erfaringen som jagerflyger som inspirasjon for å prestere bedre på en sunn måte.

– Det gjør noe med deg og være jagerflyger i 20 år. Det er mye press og konsekvensen av å ikke være god nok kan være fatal dersom du ender opp i en krigssituasjon. Det er en sterk drivkraft for å tenke: Det vi gjorde i går, er nødvendigvis ikke bra nok i morgen – den beste prestasjonen ligger alltid foran oss, forteller Mannsverk.

I jagerflyvermiljøet har de en best-practice-metode som går på å trene systematisk over tid og dele erfaringer, utfordringer og feil.

Bjørn sammen med Bodø/Glimts kaptein, Ulrik Saltnes FOTO: Bodø/Glimt

– Vi kan ikke tillate at alle skal gjøre den samme feilen. Det er for kostbart, tar for lang tid og kan være farlig. Fra første dag i luften må du være forberedt på å stå opp foran dine erfarne kollegaer og fortelle om feilen du gjorde i går. Det er ubehagelig å gjøre som den minst erfarne. Men dette delingsprinsippet gjelder alle – den neste som reiser seg opp kan være skvadronsjefen. Vi er ikke ute etter å ta personen; vi vil ha tilgang til informasjon. Det at alle må bidra og at du blir eksponert for ubehaget gjør at du etter hvert opplever trygghet og ubehaget slipper taket.

Mannsverk beskriver jagerflykulturen som et fantastisk miljø hvor det er tilrettelagt for å lære fortest mulig. Det er et høypresentasjonsmiljø med systematikk som gjør at du fort blir bedre.

– Det er menneskelig å feile. Vi kommer alle til å gjøre feil. Jo raskere vi aksepterer det, jo raskere kan vi se på feil som læring.

Hvordan kan vi bruke denne læringen innenfor kundeservice?

– Det samme fundamentet med læring og deling kan brukes over alt. Flere synes det er utfordrende å dele vanskelige ting, men delt sorg er halv sorg og selv de som har vært lenge i bedriften gjør feil. Ved å dele at «dette fikk jeg ikke helt til. Jeg gjorde sånn og sånn, men det ble ikke så bra», i et miljø hvor du kan si nesten hva du vil uten at det får konsekvens, bidrar til deling av kompetanse og dermed bærekraftig prestasjon.

Gi litt mer faen

Etter mange år som jagerflyger måtte Mannsverk erkjenne at han var i ferd med å miste interessen. Da han søkte flyskolen var han «young-free-and-single» og kunne gi alt, men plutselig var det kona og barna som tok fokus, og det å ha dårlig samvittighet for alt og alle er slitsomt over tid.

– Jeg kom til et punkt hvor jeg ikke hadde det gøy lenger og følte jeg måtte komme meg bort. Det var et kraftig varseltegn og jeg måtte ta en diskusjon med meg selv og finne en bedre balanse. Hvis jeg fortsatte med presset jeg hadde da, hadde jeg vært ferdig på et halvt år. Hvis jeg kunne senke forventningene og presset jeg hadde på meg selv, kunne jeg holde lenger.

Det å finne en balanse ser ut til å være nøkkelen til suksess til det meste.

– Jeg sier som Per Fugelli: “Vi må gi litt mer faen. Go with the flow”. Det er ikke bærekraftig å bare gunne på.

I Forsvaret er vi vant til å ta imot ordre, men vi må ta ansvar for eget liv, for presset kommer oftest fra oss selv. Jeg hadde mitt beste år etter denne samtalen med meg selv. Vi kan ikke skylde på organisasjonen eller ledere. Vi må ta begge hendene på rattet og sette ned foten. Stille noen spørsmål og erkjenne situasjonen. Vi er jo en del av et felleskap

Vil du høre mer om mindfullness, ansvarliggjøring av eget liv og det å prestere på en sunn måte? Da anbefaler vi Bjørns foredrag på Call Center-dagen!

Vi er stolte og glade for at Bjørn skal dele sine erfaringer innenfor mental trening på Call Center-dagen 10. november.

Corinne Fjellås, prosjektleder Call Center-dagen 2022

MELD DEG PÅ KONFERANSEN HER