Foto: Aldona Pivoriene
Foto: Aldona Pivoriene

Sjef i eget liv – også i koronaens tid

Vi oppdateres daglig om smittetall, antall koronadødsfall og antall innlagte på sykehus. Og nå også antall vaksinerte. Vi blir overøst med alt som kan gå galt; tegn du må se etter for kreft, hvilke sykdommer man kan få, hva bekymringer kan gjøre med søvnen din, hvor farlig det er å få for lite søvn.

Hvor bekymret bør vi egentlig være?

Vi tok en prat med professor Ingvard Wilhelmsen, som også er kjent som en av Norges beste foredragsholdere. Han er professor emeritus ved Universitetet i Bergen og spesialist i indremedisin og psykiatri. Han har i over 25 år drevet den anerkjente Hypokonderklinikken i Bergen og har skrevet flere bøker, bl.a. «Livet er et usikkert prosjekt», «Sjef i eget liv», «Kongen anbefaler» og «Det er ikke mer synd på deg enn andre».

Foredraget hans, Sjef i eget liv, har gått for fulle hus over hele landet, og det handler om at vi bruker usannsynlig mye tid på å bekymre oss for noe som mest sannsynlig ikke vil bli noe av.

Wilhelmsen snakker om folks holdninger og hva de bruker livet til, og hva de forholder seg til. Om livet, døden og all den grublingen folk holder på med. Det er ting han finner interessant.

Livet er et usikkert prosjekt

– Dette har vært et veldig annerledes år, som tydelig har vist hvor usikkert prosjekt livet er.

– For 21 år siden skrev jeg boken «Livet er et usikkert prosjekt». Det var usikkert den gangen, det er det fortsatt, og det kommer det alltid til å være. Den største forskjellen er at nå har vi alle måttet tåle usikkerheten.

– Pandemien har rett og slett vært en kollektiv øvelse i å tåle usikkerhet og risiko. Alle i verden har måttet øve på å ikke vite hva som kommer til å skje. Hvor lenge vil dette vare? Blir jeg smittet? Vil jeg få vaksine?

Ansvar for egne holdninger

– Det eneste du og jeg kan velge 100 % er våre holdninger og handlinger. Ingen kan nekte oss å mene og gjøre hva vi vil. Da gjelder det om å velge holdninger som er nyttige for oss, som hjelper oss å nå våre mål. Ta for eksempel vår holdning til Covid-19. Vi kan sette oss som hovedmål å ikke å bli smittet. Da kan man velge å flytte inn på hytta, og isolere seg. Sørge for å ikke treffe folk, og leve et ganske trist liv. Eller, så kan du sette som mål nummer én å ha et godt liv, være sosial på en Covid-vennlig måte. Dernest ha som mål nummer to å ikke bli smittet. Følge regler, holde avstand, sprite og passe seg.

– Det meste her i livet kan vi ikke gjøre noe med, men hvordan vi forholder oss til alt som skjer bestemmer vi selv. De fleste av tankene våre er jo bare tull – tanker der vi bekymrer oss for ting som aldri kommer til å skje i virkeligheten.

Ingvard Wilhelmsen vil utfordre hvordan vi forholder oss til disse tankene. Dersom noen skal være sjef i ditt liv, må det være deg selv!

Dette vil igjen gi oss mer energi til å bruke på hva livet ellers har å by på. Det er mye flaks og mange faktorer som spiller inn for å avgjøre hvor godt livet blir, og da lønner det seg å bruke kreftene på det man faktisk kan gjøre noe med.

Ingvard Wilhelmsen

Ingvard Wilhelmsen er professor emeritus ved Universitetet i Bergen og spesialist i indremedisin og psykiatri. Han har i over 20 år drevet den anerkjente Hypokonderklinikken i Bergen og har skrevet flere bøker, bl.a. «Livet er et usikkert prosjekt», «Sjef i eget liv», «Kongen anbefaler» og «Det er ikke mer synd på deg enn andre».