En eventyrlig vekst
Maskineriet startet i 2010 i Skien, med seks ansatte. I januar 2021 var det 368 lønnsmottakere fordelt på Skien, Moss og Oslo som sto på lønningslista.
Maskineriet har hatt en eventyrlig vekst siden oppstarten. De har vunnet flere priser, de er tre år på rad en Gasellebedrift, og i 2020 ble de for annen gang kåret til Årets Callcenter av Max Marketing Mix i regi av ANFO. Andreas forteller videre at av alle år de i har vært aktive, så er dette kanskje den viktigste prisen de har vunnet. De har vunnet MMM tidligere, men denne smakte ekstra godt! Maskineriet er en godkjent lærebedrift med plass for 20 lærlinger, de har fokus på bærekraft, og de har nylig blitt Miljøfyrtårn. Mye spennende som skjer der altså!
Stø navigering gjennom et krevende år
Gjennom hele 2020 har de hatt som mål å være en trygg og sikker arbeidsplass for alle sine 368 ansatte og en like sikker leverandør til sine oppdragsgivere.
Til tross for store omveltninger, hjemmekontor, smittevern, en rask digitaliseringsprosess og for mange næringer det tøffeste året noensinne, har de klart å holde stø kurs og fokus på vekst. De har i denne perioden gitt over 80 nye mennesker en ny mulighet gjennom jobb i Maskineriet.
En ting Andreas har lyst å trekke frem er at til sammen snakker denne gjengen 30 ulike språk! Og det er i tillegg til norsk og engelsk. Om ansattforholdet forteller han at de aller fleste er fast ansatt på full tid, og noen få på deltid kveld.
Oppdrag fra offentlig sektor
Hvis du skulle trekke frem noe du er ekstra stolt av – hva vil det være?
– Rett før jul ble vi kontaktet av Justis- og beredskapsdepartementet med en anbudsforespørsel om å levere førstelinje support på nye digitale innreiseregisteret. Dette skulle erstatte den midlertidige, papirbaserte løsningen. For å bedre smittekontrollen, besluttet regjeringen før jul at alle som reiser til Norge må registrere seg.
Maskineriet vant anbudet og oppstart ble satt kun noen dager frem i tid. De heiv seg rundt og rett over nyttår startet Maskineriet opp. De tilbyr da support på polsk, russisk, rumensk, litauisk i tillegg til norsk og engelsk, og det er drift 24/7/365.
I tillegg har de vært en viktig ressurs for Oslo kommunes koronatelefon. På under en uke satt de opp et helt nytt team og opplæringen var i gang, og de kunne avlaste kommunen.
En annen ting Andreas forteller om er hvordan de har hentet hjem oppdrag som tidligere ble løst fra utlandet. Dette mener han er fordi bransjen har sett at sluttproduktet og servicen blir bedre med norsktalende personell, som kjenner den norske kulturen.
Første møte med arbeidslivet
Han sier videre at han synes callcenterbransjen er en veldig spesiell og interessant bransje. Dette fordi den er så dynamisk, og at det hele tiden skjer nye ting. Den involverer en hel masse mennesker, og mange har sitt aller første møte med arbeidslivet. Dette er deres arbeidsport, og da gjelder det å gi disse unge menneskene en god plattform for sitt møte med arbeidslivet.
Da Norge stengte ned 12. mars 2020 tok det kun kort tid før de hadde hele gjengen installert på hjemmekontor. Ifølge Andreas var dette ganske ukomplisert, siden veldig mange av deres ansatte er unge, født inn i den digitale verden. De har kunnskapen og kompetansen på den digitale fronten som mange av oss bare kan misunne dem.
Sosialt digitalt – den nye virkeligheten
Det som har vært viktig for ledelsen i Maskineriet er å skape et godt digitalt arbeidsmiljø, selv om folk sitter på ulike lokasjoner. De har blant annet sørget for hjemlevering av mat, digital bingo og digital fredagspils, for å nevne noe. Siden man ikke er face to face live, er det viktigere enn noen gang med oppfølging fra kontor til hjemmekontor. Det fungerer godt, og folk er helt klart like produktive, motivasjonen er der, og de får jobben gjort.
Vi takker Andreas for en veldig hyggelig og interessant prat, og vi gleder oss til å følge Maskineriet videre på ferden.