102047

AI-trener:

For deg som er ekte interessert i kunstig intelligens

Er du glad i språk, liker å være systematisk og er litt firkantet i hodet? Da kan du kanskje jobbe som AI–trener! I følge Nina Bjerkreim-Hanssen er det kjekke egenskaper å ha når du skal fylle en chatbot med nyttig informasjon som gjør at de svarer riktig når noen stiller et spørsmål.

For fire år siden hadde Nina Bjerkreim-Hanssen ingen erfaring verken med chatboter eller AI-trening. Men med en sertifisering fra firmaet Boost.ai og med de egenskapene hun selv mener passer som hånd i hanske med oppgavene, fikk hun rollen som AI-trener. Oppgaven var å skape en virtuell robot som skulle hjelpe innbyggere med å svare på spørsmål om kommunale tjenester døgnet rundt. Roboten skulle fylles med spørsmål og svar om alt fra åpningstider, søknadsfrister og kontaktinformasjon i ulike kommuner. Roboten ble hetende Kommune-Kari og er i dag Norges mest populære chatbot. Hun jobber for over 80 kommuner og har aldri en fridag.

Kommune-Kari = Nina og Nina = Kommune-Kari?

Når vi spør Nina om personligheten til Kommune-Kari forteller hun om en høflig dame som stort sett alltid er blid og imøtekommende, men at hun ikke lar seg tråkke på tærne.

– Kari er jo en egen person, som en kollega. Det har vært ganske gøy å skrive svarene hun skal gi. Å gi henne en egen stemme og et uttrykk. Hun har litt lun humor og er empatisk.

– Hvor gammel er hun?

– Vi kan jo spørre?

Nina taster inn spørsmålet på skjermen etter et brøkdelssekund får vi svaret:

– «Takk som spør, men jeg vet faktisk ikke helt.»

Kommune-Kari svarer høflig og avslutter med et smiletegn.

– Hvor bor hun?

Nina taster igjen, og vi venter spente:

– «Siden jeg er en chatbot, bor jeg i cyberspace.»

Nina smiler lurt og vi spør om hun og Kommune-Kari har noen like egenskaper?

– Min personlighet skinner nok litt igjen igjennom, ja. Jeg har blitt litt glad i henne, og jeg strever med å sove hvis vet at hun svarer feil på viktig spørsmål.

Kommune-Kari på gymmen

Mens vi andre sover, er Kari på trening. Det vil si at AI-treneren kjører gjennom en algoritme som sjekker at det treffer mot tilsvarende spørsmål. Når Kari er ferdig med å trene, produseres en rapport som forteller om noe har gått galt. Slik holder hun seg oppdatert og klarer å svare på de fleste spørsmålene hun får.

– Hele 80 kommuner deler plattformen hvor all informasjonen Kommune-Kari har, oppbevares. Hun må kunne svare felles, men også individuelt, forteller Nina.

Når du jobber som AI-trener, må du kunne analysere, lese chatlog og finne ut hvorfor chatboten vingler eller ikke svarer riktig. Teknologien drives frem av kunstig intelligens men må mates med oppdatert informasjon og pleies kontinuerlig.

– Et spørsmål kan spørres på mange måter, så vi jobber med nøkkelord og prøver og feiler hele tiden. Men programvaren er god på dette og fanger opp mange av utfordringene. Jeg har til og med endelig fått brukt for nynorsken min, sier Nina. Kommune-Kari svarer både på norsk, engelsk og nynorsk.

Korona-Kari

I tiden som har vært har også Kommune-Kari kjent koronaen på «kroppen».

Nina forteller om daglige spørsmål om testing, smitte, nye regler, åpningstider og vaksine.

– Jeg er fullt oppdatert på lokale og nasjonale tiltak når det gjelder korona. Jeg følger pressekonferanser og oppdaterer Kari fortløpende. Siden mars i fjor har det vært mye endringer.

Det går litt sport i å utfordre Kommune-Kari og ikke alle liker svarene hun gir. Det er mulig å gi både tommel opp og ned når du har fått respons fra Kari, og den gangen hytteforbudet kom i forbindelse med Covid-19 pandemien var det mye tommel ned, ler Nina. Et av de rareste spørsmålene hun har fått, var om hvordan man kunne snike i vaksinekøen.

Fra spøk til alvor

I disse korona-dager hvor det er mye ensomhet og isolering, har chatboten opplevd spørsmål av mer alvorlig art, og alt som blir lagt inn i systemet kommer i rapporten på natten.

– Det er mange som vil være venn med Kari, men det er også mange alvorlige spørsmål som blir stilt. Tjenesten er jo anonym, så selvmordstanker, ensomhet og skoletretthet er blant temaene som folk ønsker hjelp til. Da må jeg som AI-trener legge inn tilpassede svar og henvise til riktig instans.

Hva er morsomst med å være AI-trener:

– Jeg er en ordentlig nerd så for meg er dette interessant og gøy å jobbe med. Det å få en chatbot til å forstå og utvikle seg. Kari kan til og med litt polsk. Dette skyldes gjentatte spørsmål om testing av korona. Selv om spørsmålet blir stilt på et annet språk, utvikler chatboten seg til å forstå og gjenkjenne ord. Korona på polsk er altså en av dem.

Hva er det mest utfordrende med jobben?

– Det som er gøy er også utfordrende. Mange skriver dialekt, det kan være skrivefeil og noen er ordentlig ufine.

Hva sier Kari da?

– Hun svarer høflig at «- nå bruker du ord jeg ikke forstår», men jeg tror det går litt sport i å utfordre henne. Ikke alle skjønner at hun er en robot, og det er litt interessant å se. De fleste er veldig høflige og sier «tusen takk» når de har fått svar.

Og med det sier vi «tusen takk». AI-trener høres ut som en utrolig spennende yrke!!